Sakule je naselje u Srbiji u opštini Opovo u Južnobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1847 stanovnika. Sakule se pominju već 1432. godine. U predtursko doba su potpadale pod Kovinsku županiju. Kaluđeri manastira Pećke patrijaršije svratili su skupljajući priloge 1660. godine i u Sakule. Godine 1716/18. do 1742. selo je bilo pod takozvanim Neuzinskim procesom, a od te godine, kad su procesi prekinuti, okolina Neuzine je pridodata Velikobečkerečkom okrugu, direktno pod Pančevo, u čijem je distriktu ostala sve do 1773. godine, kad su uključene u XII nemačko-banatsku regimentu. U XVIII veku, selo je bilo u sklopu Temišvarske eparhije u okviru pančevačkog protopijata.

O životu i imovnom stanju sakulskih žitelja malo se zna, ali je izvesno da je selo živelo od stočarstva i zemljoradnje, a delimično i od ribolova. Druge delatnosti su bile malo zastupljene, osim naravno, domaće radinosti.

Sakule je pred ukidanje Vojne granice u kulturno-nacionalnom pogledu prednjačilo u okolini. Ubrzo po osnivanju Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u Sakulama je od 1862. postojalo vredno “Dobrovoljno pozorišno društvo” koje je svake sezone održavalo više predstava, sa ciljem da od prihoda pomažu Novosađane. To “Dobrovoljno društvo Sakulsko” je 1862. godine zaradilo i poslalo kolegama novosadskim priloga 20 f. Selo je 1867. dobilo svoju čitaonicu, koju su osnovali požrtvovani Srbi, a sledeće 1868. godine i Pevačku družinu. Te 1862. godine srpsku knjigu kupiše paroh Petar Kupusarević, učitelj Andrija Petković i drugi čitatelji. Paroh sakulski Aleksandar Ćurčić pokrenuo je maja 1895. godine svoj list “Branič pravoslavlja”, pravoslavno-teološki koji se borio protiv nazarenske sekte u selu i okolini.

Najpoznatija manifestacija u Sakulama su Ovčarski dani. Ovaj događaj se održava svake godine u martu i tom prilikom se okupljaju uzgajivači stoke (goveda, ovaca, magaraca itd), pripremaju i degustiraju specijaliteti iz domaće banaćanske kuhinje, izlažu ručni radovi i održava posebno atraktivna i već nadaleko poznata trka na magarcima u više kategorija, po kojoj su i Ovčarski dani na prvom mestu prepoznatljivi. Sva ova dešavanja su propraćena bogatim kulturno-umetničkim programom i posetom uglednih ličnosti iz sveta kulture i javnog života.

U naselju Sakule živi 1641 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 41,9 godina (40,6 kod muškaraca i 43,2 kod žena). U naselju ima 681 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,01.