Farkaždin je naselje grada Zrenjanina u Srednjobanatskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1179 stanovnika.

Farkaždin je staro srpsko mesto, na desnoj obali reke Tamiša, u narodu zvano Kurjakovo, čiji je prvobitni naziv davno pomađaren, od mađarske reči farkas što znači vuk ili kurjak. Nekad je najbogatija porodica bila Kurjački, čiji su se članovi bavili i trgovinom. U 18. veku je u ataru sela bilo nekoliko zaselaka, koji su kratko postojali. Tako je na mapi Banata 1737. godine ucrtan Variak kao najbliži sadašnjem položaju mesta, a udaljeniji u pravcu Čente je Mikolak. Farkaždin je navodno naselio ovlašćeni oficir Andreja Grunić oko 1750. godine. Selo je 1773. godine uključeno u Ilirsku pešačku, a tri godine kasnije u Nemačko-banatsku regimentu sa sedištem u Pančevu.

Zna se za nekoliko pravoslavnih hramova u Farkaždinu. Današnja pravoslavna crkva je građena 1847-1850. godine, i kao sve prethodne posvećena je prazniku Pokrov Presvete Bogorodice. Ne zna se pouzdano koje oslikao ikonostas u farkaždinskoj crkvi. Srpska narodna škola sa nastavom na srpskom jeziku postoji od 1772. godine. U prvoj polovini 19. veka Farkaždin je zahvaljujući angažovanju sveštenika iz porodice Jovanović i trgovaca iz porodice Ivković, bio istaknut prenumerantski (pretplatnički) punkt za nabavku novina i knjiga.

Crkveno pevačko društvo je osnovano 1880. godine, a Dobrovoljno vatrogasno društvo zvanično registrovano 1889. godine. Pošta je otvorena u selu 1907. godine. Željeznička stanica na novoj pruzi Titel – Orlovat, radi od 1925.god.