Banatski Despotovac (mađ. Ernőháza, nem. Ernsthausen) je naselje grada Zrenjanina u Srednjobanatskom okrugu. Nalazi se 22 km od Zrenjanina, dok je od Sečnja udaljen oko 13 km. Tamiš protiče 2 km od Banatskog Despotovca. Nadmorska visina mesta je 83 m.

Prema popisu iz 2011. bilo je 1291 stanovnika.

Naselje je 1822. godine formirao veleposednik jermenskog porekla Kiš Erne. Porodica Kiš je tad posedovala najveću površinu zemljišta u Torontalskoj županiji. Stanovnici su doseljivani iz delova Austrije i Nemačke. Bili su uglavnom rimokatoličke veroispovesti, ali je bilo i evangelista. Potom dolaze rumunske, hrvatske i romske porodice. Selo je isprva nosilo naziv Ernehaza, Ernesthaza, Ernestovac, Banatski Despotovac i Ernsthauzen, da bi posle 1945. godine dobilo ime Banatski Despotovac.

Sadašnji naziv selo je dobilo nakon proglašenja Kraljevine Jugoslavije. Stanovništvo sela je krajem 1944. izbeglo pred nadiranjem Crvene armije i odlazilo u Nemačku, pa je ostao mali broj meštana, koje su činili uglavnom starije osobe i deca.1945.U Banatski Despotovac kolonizirani su Srbi iz Mrkonjić Grada, Šipova, Kupresa, Glamoča i Livna.Doseljenicima su dodeljene kuće i okućnice, zatečene u kućama prvobitnih stanovnika.

  1. godine deo atara sela je bio poplavljen zajedno za delom Banata u okolini Sečnja.

U naselju Banatski Despotovac živi 1379 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 45,2 godina (43,7 kod muškaraca i 46,7 kod žena). U naselju ima 604 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,68.